Immuniteit en auto-immuunziekten

Virussen, schimmels of parasieten bedreigen permanent onze gezondheid. Een intacte huid en slijmvliezen zijn effectieve barrières. Op de huid en in slijmvliezen bevinden zich antimicrobiële eiwitten, die het aangeboren immuunsysteem vormen. Deze antimicrobiële eiwitten verplaatsen zich door de bloedbaan en vernietigen stoffen aan die niet in het lichaam thuis horen. Terwijl het aangeboren immuunsysteem in de eerste instantie infecties bestrijdt, wordt het verworven immuunsysteem op gang gebracht, dat dagen tot weken nodig heeft om specifiek, dus heel gericht een bepaalde ziekteverwekker te bestrijden.

Onze gezondheid wordt ook steeds blootgesteld aan pathologische endogene cellen. De oorzaak van ziekten ligt dan in het lichaam zelf. Sommige cellen werken niet meer naar behoren en moeten vernietigd worden door het immuunsysteem. Het onjuist functioneren van cellen gebeurt bij iedereen, maar het immuunsysteem moet ze wel vernietigen.

Je immuunsysteem ondergaat veel veranderingen in de loop van je leven. Hij is op zijn sterkst tegen en het einde van de kindertijd en neemt bij de meeste mensen geleidelijk af bij het ouder worden. De ontwikkeling en het optimaal functioneren van immuuncellen is in alle levensfasen afhankelijk van gezonde voeding. Maar ook voldoende nachtrust, beweging en voldoende ontspanning beïnvloeden de werking van je immuunsysteem.

Er is een wederzijdse relatie tussen voeding en immuniteit. Slechte voeding tast de immuunrespons aan, waardoor je vatbaar wordt voor infecties en het ontstaan van aandoeningen. Tegelijkertijd zorgt een infectie of een aandoening voor een hogere behoefte aan voedingsstoffen. Daarmee kom je gemakkelijk in een negatieve balans en wordt je immuunsysteem zwakker.

Het is cruciaal om je lichaam te voeden met essentiële vetten, vitaminen en mineralen, maar ook fyto-nutriënten. Belangrijke vitamines en mineralen voor het immuunsysteem zijn vitamine A, C, D, E, vitamine B2, B6, B12, Bètacaroteen, foliumzuur, ijzer, selenium en zink.

Het slikken van vitaminepillen is niet hetzelfde als het eten van vitamines via echt eten. Een voedingsmiddel bevat altijd veel meer stoffen dan in een pil zitten. Ze zijn aanwezig in gunstige doseringen, in organische verbindingen en gecombineerd met eiwitten en vetten, die eveneens belangrijk zijn voor een optimaal werkend immuunsysteem.

Bij immuniteitsproblemen is een goed werkende darm van cruciaal belang. In de darm wordt voeding verteerd en komen o.a. de vitamines en mineralen vrij én de darm zorgt voor de opname van alle voedingsstoffen je lichaam in. Bij darmklachten is er een risico dat de darmwand beschadigt raakt, waardoor de barrièrefunctie verslechtert. De filterfunctie is dan niet optimaal. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden en kunnen onvolledig verteerde voedselresten, gifstoffen, bacteriën het lichaam binnen komen. Beiden zorgen voor een verzwakking van het immuunsysteem en kunnen lichaamsprocessen op alle niveaus verstoren. Een niet optimale barrièrefunctie van de darmwand heeft een associatie met:

  • ontstekingsvormen zoals artritis, acne en eczeem,
  • luchtwegproblemen zoal astma, bronchitis, voorhoofdsholte problemen
  • auto-immuunziektes

Indien je darmklachten hebt, dan is het van belang om hier de basis te leggen van de behandeling.

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)