blogpost

« Terug naar overzicht

Antibiotica stimuleren de groei van kinderen, zowel in hun lengte als in hun gewicht. Dat geldt met name voor het gebruik van antibiotica in de eerste twee levensjaren. In een cohortstudie werden bijna duizend kinderen, vanaf hun geboorte, gedurende tien jaar gevolgd. De onderzoeksresultaten van de Universiteit Maastricht werden gepubliceerd in The Journal of Pediatrics .

Het aantal kuren en de leeftijd zijn bepalend
De gegevens van huisartsen over het antibioticagebruik van 979 kinderen in hun eerste tien levensjaren werden geanalyseerd. Op zeven momenten werd hun lengte en gewicht geregistreerd. Met name de kinderen die in de eerste zes maanden een antibioticakuur kregen en zij die er meerdere kregen tussen het eerste en tweede levensjaar, bleken langer en zwaarder te worden dan kinderen die geen antibiotica hadden gekregen.

In het licht van de toename van obesitas achten de onderzoekers het wenselijk om ook dit effect van bepaalde antibiotica mee te nemen in het voorschrijfgedrag. Antibiotica worden nog steeds het meest voorgeschreven aan kinderen. Zo’n zeventig procent van de kuren wordt voorgeschreven bij luchtweginfecties, terwijl dat veelal eigenlijk onnodig is.

Effect via invloed darmmicrobioom
Van de 979 kinderen kregen 613 (63%) tenminste één antibioticakuur in hun eerste tien levensjaren. Van deze 613 kinderen kregen er 127 (13%) vier of meer kuren in tien jaar. Effecten op lengte en gewicht werden met name gezien bij de penicilline-achtige antibiotica uit de beta-lactamgroep. Hoewel het mechanisme dat verantwoordelijk is voor dit effect nog niet helemaal wordt begrepen door de wetenschap, gaat men momenteel ervan uit dat de invloed van antibiotica op het darmmicrobioom hiervoor verantwoordelijk is. Mogelijk, omdat het darmmicrobioom van kinderen tot twee à drie jaar nog gevoeliger is voor verstoringen dan die van oudere kinderen en volwassenen.

Er werd gecorrigeerd voor andere factoren die groei van kinderen beïnvloeden, zoals het gewicht en rookgedrag van de moeder tijdens zwangerschap, hoe lang ze borstvoeding gaf, maar ook de hoeveelheid lichamelijke activiteit van de kinderen.

Bron: Universiteit Maastricht

Ref: Mbakwa C.A., ‘Early Life Antiobiotic Exposure and Weight Development in Children: The KOALA Birth Cohort Study’,  September 2016, Volume 176, Pages 105–113.e2

Posted on jan 06, 2018

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)