blogpost

« Terug naar overzicht

Versterk het immuunsysteem met voeding

Door te werken aan je immuunsysteem kom je, als je geïnfecteerd bent door eender welk virus, beter door de infectie heen. Het treft je dan minder hard. Dit kun je niet met zekerheid zeggen, want vergelijkingsmateriaal heb je natuurlijk niet. Uit de literatuur weten we wel dat je immuunsysteem bepaalt hoe goed je een infectie de baas kan. 

Hoewel er nog altijd veel onduidelijkheid is over het coronavirus en studies over de impact van voeding op het verloop en herstel van infectie met het coronavirus nog steeds niet beschikbaar zijn, zijn er toch tips te geven om je immuunsysteem te versterken.

Een belangrijke tip die altijd opgaat is 'blijf van sterk bewerkte voeding af'. Geraffineerd voedsel kan ons immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor we kwetsbaarder worden voor infecties. Sterker nog, pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen tijdelijk het immuunsysteem verzwakken. 

Kies voor onbewerkt voedsel. Gebruik daarbij veel groente, zodat je een veel ruimere hoeveelheid vitamines en mineralen binnen krijgt, dan gemiddeld genomen gangbaar is. Neem 2 x per dag groente, bijvoorbeeld bij lunch en avondmaaltijd. Voeg aan de groente een klein beetje vet toe, zoals een scheut olijfolie. Sommige vitamines en mineralen hebben namelijk vet nodig hebben om door de darm opgenomen te worden. 

Gebruik olijfolie en notenolie, zoals walnotenolie. Deze oliën bevatten antioxidanten, die beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Bij een infectie met een virus worden cellen per definitie beschadigd en moeten opgeruimd worden. De antioxidanten helpen daarbij.

Noten, pitten en zaden bevatten grote hoeveelheden vitamines en mineralen én de juiste vetzuren. Koop dan bij voorkeur ongebrande noten en neem daar dagelijks een handje van. Pitten en zaden bevatten van nature minder calorieën, wat ook gunstig kan zijn om het lichaamsgewicht goed te houden. 

Mocht je een te hoog lichaamsgewicht hebben, dan is het interessant om te werken aan gewichtsverlies. Een te hoog gewicht is namelijk belemmerend voor een goed functionerend immuunsysteem. Buikvet maakt ontstekingsfactoren aan en dat wil je niet erbij hebben als je ook een infectie met een virus hebt. Overigens is een te laag lichaamsgewicht ongunstig. Probeer dan in gewicht aan te komen voldoende groente te eten, maar dan met wat meer vetten er door of wat extra kaassaus er op. Neem wat extra kaas of vlees, snack olijven met olijfolie. Vermijd het gebruik van suiker. Zoals gezegd geraffineerd voedsel, dus ook suiker en dingen die gemaakt zijn van bloem, zoals pizza en koek verzwakken juist onze weerstand. 

Supplementen zijn inzetbaar om je immuunsysteem te verhogen, maar dan moet je maag- darmkanaal goed werken. Anders neem ze simpelweg niet goed op en produceer je heel dure poep. Ook als dit in orde is moet je niet zomaar met supplementen aan de gang. De gedachte dat meer beter is gaat niet op! Van veel vitamines en mineralen kunnen we ook een teveel nemen.

Wat je wel al zelf kunt doorvoeren is het gebruik van vitamine C 1000 mg per dag preventief. Je moet het dus nemen voordat je ziek wordt. Bovendien werkt het beter bij sporters en ouderen. Dit komt omdat deze groepen een hoger verbruik hebben dan de gemiddelde persoon.

Vitamine D is in staat om infecties, waaronder van de bovenste luchtwegen, tegen te gaan. Deze vitamine maken we uit zonlicht. Smeer je in de zomer dus niet direct in, maar ga een minuut of 15 lekker in de zon zitten en daarna smeer je je in of bedek je je lichaam met kleding. In de winter schijnt de zon niet krachtig genoeg en zitten de meeste mensen binnen. Neem daarom 25 mcg per dag preventief vanaf het moment dat de herfst zijn intrede doet.

Een voorwaarde voor een goed werkend immuunsysteem is dat je spijsverteringskanaal goed functioneert. Bij minder goede vertering of minder goede opname kun je zoveel producten rijk aan vitamines, mineralen en andere biochemische stoffen eten, maar dan neem je ze eenvoudigweg niet goed op. Je hebt dan ook weinig aan het gebruik van supplementen.

Om vast te stellen of je een goed werkend maag- darmkanaal heb stel je jezelf de volgende vragen:

- Heb je een normale samenstelling van je poep? Niet te hard noch te zacht?

- Plakt het niet aan de wc pot. Dus geen remsporen?

- Stinkt je poep? Dat wil je liever niet. Hooguit een licht geurtje.

- Heeft je poep standaard dezelfde kleur bruin? Dat is een goed teken.

- Is alles verteerd of zie je nog stukjes noten of sliertjes tomatenschil etc. Dat hoort niet.

- Zwelt je buik op gedurende dag? Je buik moet ’s avonds net zo plat zijn als ‘s ochtends

- Ben je winderig? Ook dat hoort niet en al helemaal niet met geur.

- Heb je last van boeren of maagzuur?

Is dit bij jou wel het geval, dan is het verstandig om hier wat aan te doen. De aanpak is afhankelijk wat je antwoord is op bovenstaande vragen en dus per persoon verschillend.

Mocht je meer willen weten over je immuunsysteem of een meer op jou afgestemd advies willen hebben, dan neem contact met ons op. 

Posted on mrt 15, 2020

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)