Hormonen

Hormonen zijn stoffen die door klieren aan het bloed worden afgegeven. Via het bloed worden ze aan organen en cellen afgegeven zodat ze daar hun werk kunnen doen. Hormonen maken deel uit van complexe regulatiesystemen. Een goede balans tussen de diverse hormonen is van groot belang voor de gezondheid. Bij een lage concentratie van het ene hormoon en tegelijk een te hoge concentratie van het andere hormoon is er sprake van een disbalans. Zo’n disbalans kan voor veel problemen zorgen. Je kunt je hormoonbalans beïnvloeden door je voeding aan te passen.

Voorbeelden van klachten van een disbalans van de vrouwelijke hormonen zijn: PMS, pijnlijke gezwollen borsten, onregelmatige menstruatie, vocht vasthouden in de enkels en de buik, lichte slaap, angst en onvruchtbaarheid, verminderd libido. 

Voorbeelden van klachten van teveel mannelijke hormonen zijn: Acné, overbeharing, agressie, onstabiele bloedsuiker, agressie, depressieve klachten, PCOS.

De klachten kunnen overigens zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Want iedere man én iedere vrouw hebben zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen, alleen de hoeveelheden zijn verschillend.

Een heel ander type hormonale klachten heeft te maken met stress. Voorbeelden van klachten zijn: onrust, van de ene taak naar de andere taak rennen, inslaap problemen, snel geagiteerd zijn, angst, sterke behoefte aan zoet, hoge bloeddruk. 

Wanneer stress te lang aanhoudt ontstaan weer heel andere klachten: vermoeidheid, burn-out, verminderd incasseringsvermogen, slaapstoornissen, lage bloeddruk, ontstekingsreacties met langzame genezing, makkelijk ziek worden. Dan is er meestal sprake van een zogenaamde bijnieruitputting.

Andere bekende hormonale problemen hebben te maken de schildklier. De schildklier reguleert het metabolisme van het lichaam en is betrokken bij de productie van energie. De schildklier wordt aangestuurd vanuit de hersenen. Klachten bij een te hardwerkende schildklier zijn o.a. onverklaarbaar gewichtsverlies, overmatige transpiratie, trillen, diarree, opgejaagdheid. Klachten bij een traagwerkende schildklier zijn o.a. vermoeidheid, kouwelijk zijn, gewichtstoename, haaruitval, concentratieverlies, obstipatie, libidoverlies. 

De aanmaak van hormonen wordt bepaald door de voedingsstoffen die beschikbaar zijn, maar wordt ook bepaald door de noodzaak die het lichaam ervaart om een hormoon in meer of mindere mate aan te maken. Zo zal bij stress de noodzaak tot de aanmaak van cortisol hoger zijn dan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Al ben je dan nog zo moe, je zal de slaap maar moeilijk vatten.

Het mag duidelijk zijn dat voeding niet de enige factor is die invloed heeft op je hormoonbalans. Behalve voeding en stress spelen hormoon verstorende chemicaliën, beweging én het type beweging een belangrijke rol. Daarom nemen we deze zaken altijd mee in onze adviezen. 

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)