Allergieën en intoleranties

Allergieën en voedselintolerantie bestrijdt je door 'triggerfood' te vermijden, maar je kunt klachten ook verminderen door te werken aan een gezonde darm.

Het immuunsysteem heeft als taak om je te beschermen tegen micro-organismen. Het immuunsysteem moet controle houden over 2 mhuid, 80 m2 longen, 350 m2 darmen. Het is niet raar dat met deze enorme oppervlakte er wel eens wat mis gaat. Zo kan er een onterechte reactie optreden op een in feite onschadelijk stofje. In de Westerse samenleving nemen aantal en ernst van allergieën snel toe: een verdubbeling in de laatste 25 jaar. Deze toename kan niet alleen toegeschreven worden aan erfelijkheid, maar wordt ook toegeschreven aan o.a. een (te) schone leefomgeving, toename in gebruik van antibiotica, meer stuifmeel van bomen in de lucht, meer chronische stress én veranderingen in de voeding!

Voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gehaald. Bij voedselintolerantie is er sprake van een enzymtekort. Hierdoor kan het lichaam bepaalde etenswaren niet verteren. Een bekend voorbeeld is een lactose intolerantie. Dan mis je het enzym lactase, waardoor de lactose niet verteerd kan worden en dus ook niet op. Naast lactose zijn er diverse andere stoffen in je voeding die niet voor iedereen even gemakkelijk te verteren zijn. Buikkrampen en diarree zijn een veel voorkomend gevolg van een intolerantie. Zodra het niet verteerde stofje het lichaam heeft verlaten zijn de klachten meestal ook verdwijnen, maar ze kunnen meerdere dagen nog aanhouden. De kunst voor ons als orthomoleculaire diëtisten is dan om op basis van jouw verhaal, de producten en gerechten die je eet, het niet te verteren stofje te herkennen. Helaas bestaan er geen testen voor om dit uit te zoeken, behalve voor lactose. Als we een duidelijke lead hebben, geven we je een lijst van producten waar desbetreffend voedingsstofje in zit. Vermijden van deze producten is dan het devies. Voor sommige stofjes bestaat een supplement die dit enzym bevatten, waardoor je toch wat van de trigger food kan eten. Zie het als een escape mogelijkheid in geval van bijvoorbeeld een etentje, als je niet weet wat voor producten gebruikt worden in een gerecht.

Allergie testen

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem met antistoffen. Hierbij is er onderscheid tussen een directe voedselallergie IgE en een vertraagde voedselallergie IgG. Bij een IgE-voedselallergie treden de klachten vaak direct op of vlak na het nuttigen van een ‘trigger food’.  Hierbij zijn de klachten vaak heel hevig. De diagnostiek wordt door de allergoloog gedaan. Je weet dan waar je allergisch op reageert. Bij een IgG-voedselallergie treden de symptomen vaak pas uren of zelfs dagen na het nuttigen van een ‘trigger food’ op. In dit geval zijn de klachten over het algemeen milder. Het is voor iedereen verschillend welke symptomen er ontstaan. Bij de één geeft het buikpijn en problemen met de stoelgang, terwijl bij een ander bijvoorbeeld vermoeidheid of hersenmist de belangrijkste klacht is. IgG allergieën blijven vaak onopgemerkt omdat symptomen zoveel later na het eten van de ’trigger food’ optreden. Dit maakt het ontzettend moeilijk om de producten zelf te identificeren. Om erachter te komen welke voedingsstof ten grondslag ligt aan je klachten werken we met een ImuPro IgG test van een gecertificeerd laboratorium. We leggen je het laboratoriumverslag op een begrijpelijke manier uit en je krijgt het uiteraard mee naar huis. Alleen de voedingsstoffen waarvoor er verhoogde IgG waardes zijn laat je tijdelijk weg. Wanneer de klachten een periode weg zijn herintroduceer je de producten weer, om te zien of de klachten terugkomen of juist wegblijven.

Je darmen zijn van invloed op je immuunsysteem. De darmwand vormt de primaire barrière tussen je binnenste buitenkant en je de werkelijke binnenkant van je lichaam. 

Bij een intacte darmwand bepaald de darm welke stoffen in de darm blijven en welke de darmwand mogen passeren en het lichaam in mogen. Bij een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand is de barrièrefunctie verslechtert. Hierdoor kunnen stoffen zoals toxines, niet volledig verteerde eiwitten en micro-organismen in minimale hoeveelheden de bloedbaan komen. Het immuunsysteem kan ook op deze stoffen gaan reageren waardoor de ontstekingsactiviteit, waaronder histamine in het lichaam verhoogd wordt. Door het immuunsysteem onder druk te zetten en kan het lichaam overdreven reageren op normaal onschadelijke stoffen. 

Door herstel van de darmwand én verbetering van de darmbacteriën kunnen allergische klachten minder worden. Een voedingspatroon rijk aan omega-3 vetzuren en vezels, door het fors beperken van gluten, lactose, geraffineerde suikers en alcohol zijn de eerste stappen richting herstel.

Waarom doet de medische wetenschap niets met deze kennis?

In de wetenschap is er nog onduidelijk als het om een hyperpermeabele darm gaat. Pas als het mechanisme helemaal begrepen is (evidence based) en het goed “meetbaar” is met medische testen wordt dit in het reguliere geneeskunde onderkent. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer wetenschappers en artsen die dit probleem erkennen, maar is absoluut nog niet gangbaar onder artsen en specialisten. Dit komt mede omdat de remedie ligt op het gebied van leefstijl en dus niet bij de medische wereld. Er is voor het lekkende darm syndroom geen medicijn of medische behandeling die een arts kan adviseren.

Voeding in de laatste levensfase

De zin en onzin van (bij)voeding in de laatste levensfase

Het nachtkastje...

Virussen en je immuunsysteem

Versterk het immuunsysteem met voeding

Door te werken aan je immuunsystee...

Kwaliteitsverschillen vitaminen en mineralen

Kwaliteitsverschillen vitaminen en mineralen

Er zijn periodes dat er veel...

Fermenteren

Fermenteren: Simpel en gezond.

Een paar weken geleden ben ik weer groente...

Lekkende darm

Medio dit jaar publiceerde ’Nieuws voor diëtisten’ het artikel ‘De “Leaky gut” bestaat echt’<...

Donkere kringen en wallen onder je ogen

Vanochtend kreeg ik een klant op consult, die ik vorige keer had gezegd ‘Zou je dat nou wel doen,...

Een burn-out tegengaan met je voeding.

Enkele weken terug was er van alles te doen op tv over depressie. ‘Deprestival’ en de ‘Depressie...

Hoe zit dat met verzurende voeding en je gezondheid?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de la...

Dieetkosten aftrekken van de belasting? Dat kan.

Nu de belastingaangiftes weer ingevuld moeten worden is het handig als je weet dat je dieetkosten...

Zwarte bonen brownies

Veganistisch recept dat iedereen lekker vindt én binnen 45 minuten klaar is.

Veel mensen z...