blogpost

« Terug naar overzicht

Vanochtend kreeg ik een klant op consult, die ik vorige keer had gezegd ‘Zou je dat nou wel doen, naar een cosmetisch chirurg gaan om de wallen onder je ogen weg te laten halen?’ De afspraak met de chirurg was al gemaakt, maar ik zei haar vorige maand dat wallen onder je ogen vaak ook samen hangen met tekorten aan vitamines en mineralen, waardoor de bloedvaten niet stevig zijn. Hier wordt meestal niet één twee, drie aan gedacht. Het eerste waar je aan denkt is: Naar de schoonheidsspecialist! En als dat niet genoeg helpt: Naar de cosmetisch chirurg! Dat is nogal een drastische ingreep en ik snap eigenlijk ook niet zo goed waarom er zo weinig gedacht wordt aan de invloed van voedingsstoffen op het lichaam.

Maar goed, ik ga je wat inhoudelijke informatie geven over wat je kan doen om die vreselijke donkere kringen rond je ogen te verminderen.

- Om te beginnen zijn wallen en donkere kringen ook erfelijk bepaald. Je kunt dus gewoon pech hebben. Maar des te meer reden om te zorgen dat je ongeveer 8 uur slaapt. Door vermoeidheid wordt de huid bleker en zijn bloedvaten onder de huid duidelijker te zien.

- Wallen, de vochtophopingen onder je ogen, zeggen wat over je vochthuishouding. Het is slim om goed te drinken. Drink bij warme dagen ongeveer 2,5 liter en bij koude dagen 1,5 liter. Of meer natuurlijk, waar je behoefte aan hebt.

-Roken is funest, want dit zorgt voor vernauwing van de aderen, waardoor de bloeddruk stijgt en je dus blauwe kringen en wallen krijgt. Mensen die roken hebben ook meer last van vrije radicalen vorming en om die weg te krijgen verbruikt je lichaam antioxidanten. Voor meer informatie over antioxidanten lees je even door. Ook alcohol gaat niet goed samen met wallen. Natuurlijk mag je gerust een dag of twee in de week een glas wijn of bier drinken of wat je lekker vindt.

- Maar het belangrijkste voor mij als orthomoleculair diëtist … Donkere kringen duiden ook op tekorten aan vitaminen en mineralen.

Een tekort aan antioxidanten zorgen voor donkere kringen. Dus vitamine C en vitamine E moet je veel eten. (Weet je ook meteen waarom er in gezicht crèmes vaak vitamine E zit). Om deze vitamines binnen te krijgen eet je lekker veel groente en ook fruit. En ga dan maar fijn over de 250 gram geadviseerd door het voedingscentrum heen. Die 250 gram is toch wel het minimum. Hoe je dat doet? Vervang één van je twee broodmaaltijden, bijvoorbeeld je lunch door een salade of een soep met lekker veel groente erin.

Vitamine K is betrokken bij de elasticiteit van je bloedvaten. Vitamine K zit in yoghurt, ei, maar ook in groene bladgroenten, dus spinazie, sla, paksoi, koolsoorten. Genoeg opties dus om te variëren. Krijg je ook meteen de antioxidanten binnen… En als je dan ook nog gaat genieten van het zonnetje of in de winter vitamine D extra neemt, dan ben je helemaal goed bezig om de bloedvaten elastisch te houden.

Een tekort aan ijzer zorgt voor een bleke huid, waardoor de donkere kringen meer opvallen. Maar dan heb je meestal ook last van vermoeidheidsverschijnselen, die niet te relateren zijn aan gebrek aan slaap. IJzer zit veel in roodvlees, dus rundvlees, varkensvlees, ei, maar ook in vis en zeevruchten, zoals oesters, mosselen, octopus, sardientjes, zeewier, spirulina.

Hopelijk heb je nu een aantal goede handvatten om een start te maken met een gezonde voeding gericht op het verminderen van wallen en donkere kringen. Uiteraard zijn er nog allerlei spore- elementen die betrokken zijn bij m.n. bloedvat elasticiteit, maar het gaat wat ver om daar hier op in te gaan. Dan wordt deze blog 4 A-4tjes lang en ben je waarschijnlijk voor het eind afgehaakt ;-) Kom je er met deze adviezen niet uit, dan is het zeker de moeite om een afspraak te maken, waarbij we gaan kijken wat je verder kan aanpassen in je voeding om ook die spore elementen nog meer binnen te krijgen en kunnen we kijken of supplementen van nut zijn.

Posted on jul 03, 2018

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)