Maag- en darmklachten

Heb je buikklachten, maagklachten of problemen met je stoelgang, dan is er iets mis met je darmen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden door onderzoek in bijvoorbeeld het ziekenhuis en soms ook wel. 

Feit is dat ons lichaam een ecosysteem is. Op en in ons lichaam leven grote hoeveelheden micro-organismen. Ook onze darmen worden bevolkt door micro-organismen, het microbioom. Hoe deze samengesteld is verschilt per persoon, het is je eigen unieke blauwdruk.

Een evenwichtig microbioom draagt positief bij aan je gezondheid. Het helpt bij de vertering van je voeding, het maakt vitaminen en bevordert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon serotonine. Een evenwichtige darmflora zorgt er ook voor dat er weinig ruimte is voor de groei van schadelijke micro-organismen, zoals ongewenste bacteriën, schimmels en parasieten.

Verkeerde eetgewoonten, infecties, erfelijke aanleg, antibiotica, maagzuurremmers en andere medicijnen kunnen het microbioom verstoren. Door een overgroei van ongunstige micro-organismen kunnen klachten ontstaan, zoals obstipatie, diarree of afwisselend diarree en obstipatie, maar ook buikpijn, opzwellen van de buik, winderigheid, zelfs misselijkheid en maagzuur.

Doe je er niets aan, dan worden de klachten vaak gaandeweg erger. Een onevenwichtig microbioom leidt vervolgens op termijn tot irritatie van de darmwand. Dit vermindert de filterfunctie: De opname van voedingsstoffen vermindert, terwijl micro-organismen de darmwand kunnen passeren en in je bloedbaan terechtkomen. Gevolgen kunnen zijn dat je minder goed hersteld van ontstekingen, je energielevel steeds lager wordt of het functioneren van je organen niet meer optimaal verloopt. Ook als je niet kunt afvallen is het interessant om te voelen hoe het met je buik gesteld is.

Wat is er aan te doen met voeding? 

Je microbioom is afhankelijk van wat jij eet. Jouw eten is ook hun eten! Door slim je voeding te kiezen kan je de gunstige micro-organismen voeden, zodat die zich kunnen vermenigvuldigen. Zo kun je ongunstige micro-organismen tegenwerken. Ook krijg je alle voedingsstoffen binnen die betrokken zijn bij herstel van de darmwand. 

Ontlastingsonderzoek 

Het komt regelmatig voor dat het met voeding alleen niet lukt om de klachten weg te nemen. Dan is ontlastingsonderzoek de aangewezen methode om snel en eenvoudig zicht te krijgen wat de oorzaak is van je darmklachten. Meten is immers weten. Wij bieden een gedegen onderzoek in een gecertificeerd laboratorium. We nemen in normaal Nederlands het laboratoriumverslag met je door en leggen je uit wat er aan de hand is. Je krijgt het laboratoriumverslag mee naar huis voorzien van een aanvullend voedingsadvies en de juiste supplementen om je microbioom weer in balans te brengen. Je kunt dan meteen aan de te slag om je gezondheid te verbeteren! 


Voeding in de laatste levensfase

De zin en onzin van (bij)voeding in de laatste levensfase

Het nachtkastje...

Virussen en je immuunsysteem

Versterk het immuunsysteem met voeding

Door te werken aan je immuunsystee...

Kwaliteitsverschillen vitaminen en mineralen

Kwaliteitsverschillen vitaminen en mineralen

Er zijn periodes dat er veel...

Fermenteren

Fermenteren: Simpel en gezond.

Een paar weken geleden ben ik weer groente...

Lekkende darm

Medio dit jaar publiceerde ’Nieuws voor diëtisten’ het artikel ‘De “Leaky gut” bestaat echt’<...

Donkere kringen en wallen onder je ogen

Vanochtend kreeg ik een klant op consult, die ik vorige keer had gezegd ‘Zou je dat nou wel doen,...

Een burn-out tegengaan met je voeding.

Enkele weken terug was er van alles te doen op tv over depressie. ‘Deprestival’ en de ‘Depressie...

Hoe zit dat met verzurende voeding en je gezondheid?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de la...

Dieetkosten aftrekken van de belasting? Dat kan.

Nu de belastingaangiftes weer ingevuld moeten worden is het handig als je weet dat je dieetkosten...

Zwarte bonen brownies

Veganistisch recept dat iedereen lekker vindt én binnen 45 minuten klaar is.

Veel mensen z...