blogpost

« Terug naar overzicht

De zin en onzin van (bij)voeding in de laatste levensfase

Het nachtkastje gaat niet meer dicht. Ze duwt er nogmaals tegenaan. Het zit vast. Ze trekt aan het deurtje en er rollen pakjes drinkvoeding over de slaapkamer vloer. Haar man ligt ernaast in het bed te slapen.

Ze bedoelt het goed. Ze zorgt voor haar doodzieke man. Hij is veel afgevallen de laatste maanden. Je ziet dat de tumor hem op eet. Vroeger was hij te zwaar. Een grote stevige vent. Nu is hij al dat vet kwijt. Opgegeten door de kanker. Hij is vermagerd en verzwakt.

Hij heeft van diëtiste bijvoeding gekregen. Om aan te sterken, om op krachten te komen. Omdat hij geen eetlust meer heeft.

Braaf nam hij het pakje drinkvoeding aan voor hij zijn middagdutje deed vanwege vermoeidheid.

En nu vindt ze de pakjes onaangebroken in de kast. Ze is verbaasd en daarna boos. Dan komen de tranen.

Ze komt tot de conclusie dat ze haar man iets heeft opgedrongen wat hij eigenlijk niet wil. Hij heeft geen honger en geen trek.  Hij voelt zich ‘vol’.

Ze is bang dat hij honger heeft en doodgaat. Hij heeft voor de goede vrede de pakjes drinkvoeding aangenomen, en in het nachtkastje verstopt. Hij wilde haar niet kwetsen.

De harde realiteit is dat deze man aan het sterven is. Als iemand stervende is wordt de honger en dorst minder.

Maar als je niet eet ga je dood! Deze overtuiging maakt dat we aandringen om toch eten en drinken te blijven aanbieden. Je wilt immers liever niet de ander sterft. Maar een stervende heeft geen voeding meer nodig. Het niet meer willen eten hoort bij het natuurlijke stervensproces. Je sterft dan ook niet omdat je niet eet, maar aan de ziekte of de ouderdom.

Deze denkfout wordt onbewust vaak gemaakt. Met alle ellende en pijn van dien.

Pushen om te eten en te drinken heeft in de laatste levensfase vaak een averechts effect.

Het geeft strijd. Het geeft onrust.

Het geeft misselijkheid of buikpijn.

Het is tijd die je beter besteed aan het welbevinden.

Diana Stassen van Ster in Zorg heeft mij geïnterviewd over voeding in de laatste levensfase. Diana is verpleegkundige en heeft zich helemaal toegelegd op de laatste levensfase, waarbij troost centraal staat voor degene die gaat sterven en voor degenen die 'hier' blijven.

Mij werd het hemd van het lijf gevraagd over wel of niet eten in de laatste levensfase. Hoe je praktisch met voeding en bijvoeding omgaat, zodat je bijdraagt aan meer welbevinden en rust in de laatste levensfase i.p.v. pijn en ongemak. 

Je kunt deze podcast via spotify beluisteren of via iTunes.


Posted on jul 04, 2020

Fysiotherapie Marielle Smeets

Tongerseweg 330, 6215 AC Maastricht
(maandag, dinsdag)


Energetisch centrum

Karveelweg 27, 6222 NJ Maastricht
(Dinsdag)


Huisartsenpraktijk Dr. Swijgman

Kapoenstraat 23, 6211 KV Maastricht
(woensdag, donderdag)